Bolu Başsavcılığının Kartalkaya'daki yangın faciasına ilişkin soruşturması sürüyor. Yangınla ilgili Belediye Başkan Yardımcısı, İtfaiye Müdür Vekili, itfaiye personeli, aşçı ve mutfak çalışanlarının da aralarında bulunduğu 19 kişi tutuklandı. Mutfak çalışanları verdikleri ifadede yangının kahvaltı için hazırlık yapıldığı sırada ısıtılan ızgaradan çıktığını söyledi. Izgara üzerindeki kızgın yağın alev aldığı ve paniğe kapılan mutfak çalışanlarının yanan kızgın yağın üzerine su atmalarının alevlerin büyümesine neden olduğu belirtildi. Izgaracılar tutuklanırken, yangın söndürme sistemini denetlemekle yükümlü Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan herhangi bir yetkilinin ifadesine başvurulmaması dikkat çekti.
Bolu Kartalkaya’da 36’sı çocuk 78 kişinin yaşamını yitirdiği otel yangınına ilişkin soruşturma sürüyor. İddiaya göre, ızgarada yanmaya başlayan yağa suyla müdahale edilmesi yangını büyütürken, aralarında mutfak çalışanlarının da olduğu 19 kişi tutuklandı. Otel’in muhasebecisi Kadir Özdemir ise itfaiyenin tespit ettiği eksikliklerin pahalı olduğu için yapılmadığını itiraf etti.
Bolu Kartalkaya’da bulunan Grand Kartal Otel’de 21 Ocak’ta çıkan yangında 36’sı çocuk 78 kişi hayatını kaybetmiş, 50 kişi de yaralanmıştı. Yangının ardından Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında aralarında otelin sahibi Halit Ergül’ün de bulunduğu 26 kişi, gözaltına alındı. İl Jandarma Komutanlığı’ndaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden 19’u ‘Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olmak’ suçlamasıyla tutuklandı.
‘YANGIN IZGARADAKİ KIZGIN YAĞDAN ÇIKTI’: Türkiye’yi derinden sarsan felakete ilişkin soruşturma devam ederken, olaya dair yeni detaylar da ortaya çıkmaya başladı. Şüphelilerin ifadelerine ve iddiaya göre sabah kahvaltısını hazırlamak için aşçı Faysal Yaver ile mutfak çalışanları Mehmet Gündüz, Yusuf Karahanlı ve Fidan Kurç mutfağa gitti. Hazırlıklar sırasında ızgara üzerindeki kızgın yağ alev aldı. Paniğe kapılan mutfak çalışanlarının yanan kızgın yağın üzerine su atmaları alevlerin büyümesine neden oldu. Izgaranın üzerindeki alanın bir anda alev almasıyla yangın davlumbazın bulunduğu bacaya sıçradı. Mutfak çalışanları ise alevlerin kontrolden çıkmasının ardından korkuyla kendilerini dışarı attı. Mutfak kısmında başlayan yangın, kısa sürede yayılarak oteli sardı. Soruşturma kapsamında tutuklananlar arasında aşçı Faysal Yaver ile mutfak çalışanları Mehmet Gündüz, Yusuf Karahanlı ve Fidan Kurç da bulunuyor.
‘Alev alan yağa su atılması’ iddiası, resmiyet kazanmayan bir bilirkişi raporuyla kısmen uyumsuz. Bilirkişi raporunda, saat 03.20 sıralarında elektrikli ızgaradan duman çıkmaya başladığı, bu sırada cihazın içindeki kabloların yalıtımını yitirdiği, bir süre sonra cihazın alev aldığı belirtilmişti. Kamera kayıtlarına dayandırılan bu tespitte, alev alan yağa su atan aşçılardan söz edilmedi.
‘İTFAİYENİN TESPİT ETTİĞİ EKSİKLİKLER PAHALI GELDİ’: Öte yandan Grand Kartal Otel’in muhasebe biriminde yönetici olarak görev yapan Muhasebeci Kadir Özdemir, Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü uzmanlarınca tespit edilen eksikliklerin pahalı olduğu için yapılmadığını itiraf etti. Özdemir ifadesinde, sistemlerin eksikliğinin tespit edilmesinin ardından, otel yönetimine durumu bildirdiğini ve “Masraflı olur” yanıtı aldığını söyledi. Özdemir’in aktardığı denetim 12 Aralık’ta Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü uzmanlarınca yapıldı. Bu denetimde otelde 8 ana kelemde ciddi eksiklik bulundu ve bu eksikliklerin giderilmesi istendi. Özdemir, bu durumu bildirmesinin ardından yaşanan trafiği de şöyle aktardı: “Bu eksiklikleri gidermek çok masraflı denetimi iptal edebiliyorsak iptal ettirelim, dedi. Ben de bunun üzerine Bolu Belediye başkanlığına giderek başvurumun iptal edilmesini istiyorum dedim.”
YANGIN YETKİSİ OLMADAN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK BELGESİ: Grand Kartal Otel’deki yangınla ilgili soruşturmada göz altına alınan bir diğer isim de otele Mart 2024’te Sürdürülebilir Turizm Belgesi veren FQC Global Sertifikasyon şirketinin yetkilisi Ali Ağaoğlu oldu. Tutuklanan otel sahibi, ifadesinde “Bu şirket en geç iki yılda bir gelip yangın, güvenlik, hijyen ve her yönden otelin denetimini yapar” iddiasında bulundu. Ancak FQC’nin başka bir yetkilisinin Serbestiyet’e yaptığı açıklamada, “Biz otele sadece sürdürülebilir turizm raporu verdik. Yangınla ilgili bir yetkimiz de yok. Bu yönde bir rapor da vermedik” dediği öğrenildi.
GAZELLE RESORT GEÇİCİ OLARAK KAPATILDI: Kartalkaya faciasının ardından bir diğer gelişme de Grand Kartal’ın sahibinin diğer oteli ile ilgili yaşandı. İşletme sahibi Halit Ergül’ün diğer oteli Gazelle Resort & Spa, geçici olarak kapatıldı. Açıklamada, “Son dönemde sosyal medyada ve haberlerde yer alan yanıltıcı bilgiler ve bilgi kirliliğinin önüne geçmek amacıyla, Gazelle Resort & Spa yönetiminin inisiyatifiyle geçici bir süreliğine kapatma kararı alınmıştır. Bu karar, otelin faaliyetlerinin durdurulması ve hukuki sürecin tamamlanması süresince, doğru bilgilerin kamuoyuna iletilmesi adına alınmıştır” denildi.
YETERSİZLİK RAPORU VEREN TUTUKLU SORUMLULAR GÖREVDE
Bolu Kartalkaya Grand Otel’deki yangın faciasında sorumlu kim sorusu yanıt bulmazken CHP’li isimler peş peşe Bolu Belediyesi çalışanlarının tutuklanmasını eleştirdi. CHP’li Gökçe Gökçen’in ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut’tan da paylaşım geldi. Burhanettin Bulut, 78 kişinin öldüğü yangına ilişkin soruşturmada Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun ve imza yetkisi olan itfaiye personeli İrfan Acar’ın tutuklanmasına tepki gösterdi. Bulut, “Bolu il Özel İdare, ‘Bütün sorumluluk Turizm Bakanlığı’na aittir’ diyor, otele yetersizlik raporu veren belediye personelleri tutuklanıyor, asıl sorumlular hâlâ görevde. İkiyüzlü adaletiniz batsın” dedi. Yangın sonrası kamuoyunda sorumluların yargılanması talep edilirken, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bolu Belediyesi ve İl Özel İdaresi’ni; Bolu Belediyesi ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sorumluğu olduğunu söylemişti. Bilirkişilerin ön raporunda sorumlular arasında Bolu Belediyesi yer almazken heyetten 7 kişi dosyadan el çektirildi.
BAKANLIK EKSİKLİKLERİN İDAREYE BİLDİRİLMESİ HÜKMÜNÜ KALDIRMIŞ
Bolu Belediyesi’ne bağlı İtfaiye Müdürlüğü’ne başvuru yaparak yangın denetimine girmek istediği, yapılan denetimde yangına karşı önlemlerin eksik ve yetersiz olduğu, tespitlerin ardından denetim için yaptıkları başvurunun iptal edilmesini istediği ortaya çıkmıştı. T24’ün haberine göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, turizm işletme belgesi alacak ya da bu belgeye sahip olan turizm tesislerinde yapılan denetimlerde, yangın önlemlerine ilişkin tespit edilen eksikliklerin ilgili idareye bildirilmesi hükmünü 23 Eylül 2024’te kaldırdığı anlaşıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Yardımcısı ve turizm tesislerinde denetimi yapmakla sorumlu olan Kontrolörler Kurulu’nda Başkan Vekili olan Levent Kırcan imzalı değişiklikle ayrıca tespitler doğrultusunda turizm tesisinin ruhsat değişikliğinin ya da iptalinin Bakanlığa bildirilmesi hükmünün de yürürlükten kaldırıldığı tespit edildi.