Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ege Denizi'nde son haftalarda devam eden sismik hareketliliğin azaldığını belirterek, "Deprem fırtınasının sonuna geldik. Günlük deprem sayısı 400'lerden 10-15'e düştü" dedi.
Santorini Adası yakınlarında 28 Ocak'ta başlayan deprem hareketliliğinin 20 gün boyunca sürdüğünü kaydeden Sözbilir, bu süreçte yaklaşık 3 bin sarsıntının kaydedildiğini belirtti. Başlangıçta 2 ila 4 büyüklüğünde depremler gözlemlenirken, sekiz farklı noktada 5 büyüklüğünde sarsıntılar meydana geldiğini aktaran Sözbilir, "Bir çan eğrisi oluştu ve şu anda bu eğrinin son aşamasındayız" dedi.
VOLKANİK VE TEKTONİK HAREKETLİLİK BİRLİKTE GÖZLEMLENİYOR
Bölgedeki sismik hareketliliğin hem volkanik hem de tektonik kaynaklı olduğunu vurgulayan Sözbilir, "Şu anda magmanın yüzeye yaklaşmakta olduğunu görüyoruz. Yaklaşık 3-4 kilometre derinlikte ilerleyen bir magma sokulumu var. Bu süreçte hidrotermal akışkanlar ve gazlar kayaları kırarak küçük ölçekli depremlere neden oldu" ifadelerini kullandı.
Deprem fırtınasının azalmasıyla birlikte belirsizlik evresine girildiğini dile getiren Sözbilir, önümüzdeki dönemde benzer sarsıntıların yaşanabileceğini belirtti. 2011-2012 yıllarında da bölgede benzer bir hareketlilik görüldüğünü hatırlatan Sözbilir, “O dönemde de birkaç ay süren deprem fırtınaları olmuştu. Benzer şekilde bu süreç devam edebilir” dedi.
Bölgede olası volkanik patlama, deprem ve tsunami riskine dikkat çeken Sözbilir, alınacak önlemlerle bu sürecin daha az hasarla atlatılabileceğini ifade etti. Vatandaşlara AFAD ve diğer yetkili kurumların açıklamalarını takip etmeleri çağrısında bulunan Sözbilir, DEÜ olarak volkanik kökenli depremleri araştırmak amacıyla uluslararası bilim insanlarının da yer aldığı bir çalışma grubu oluşturduklarını belirtti.
Türkiye’de aktif volkanların bulunduğunu hatırlatan Sözbilir, “Ege Denizi dışında karada da 14 aktif volkan var. Yapılan bilimsel çalışmalarla geleceğe yönelik önemli bilgiler edinmeye çalışıyoruz” dedi.