Rusya Devlet Başkanı Putin, nadir toprak elementleri konusunda ABD ile iş birliğine açık olduğunu duyurdu. Putin, "yeni topraklarımız" olarak adlandırdığı bölgelerin yabancı ortaklara sunulacağını belirtti. Bu açıklamaların ardından, ABD Başkanı Trump, birkaç hafta içinde Ukrayna Başkanı Zelenskiy’i Beyaz Saray’da ağırlamayı planladığını ifade etti. Ukrayna Başbakan Yardımcısı ise, Ukrayna ile ABD arasındaki nadir element müzakerelerinin oldukça olumlu ve yapıcı geçtiğini belirterek, anlaşmanın imzalanması için çalışmaların hızla devam ettiğini duyurdu.
PUTİN: YENİ TOPRAKLARIMIZ
Vladimir Putin, kabinesini ülkesinin nadir toprak elementleri konusunda bir araya getirdiği bir toplantı sonrasında verdiği röportajda, Rusya'nın bu tür kaynaklar açısından Ukrayna'dan çok daha büyük rezervlere sahip olduğunu vurguladı.
Putin, "Amerikalılar da dahil olmak üzere herhangi bir yabancı ortakla memnuniyetle çalışırız" dedi ve bu nadir elementlerin bulunduğu çeşitli bölgeleri sıraladı.
Putin ayrıca, Ukrayna'nın Rusya'nın işgali altındaki bölgelerini de kastederek, "Yeni topraklarımıza, yani Rusya'nın bir parçası haline gelen tarihi topraklarımıza yabancı ortakları çekmeye hazırız" dedi.
TRUMP İLE ORTAK PROJELER
Putin, ABD ve Rusya'nın savunma harcamalarını yüzde 50 oranında karşılıklı olarak azaltma önerisine ilişkin, "Bu iyi bir fikir, Çin de isterse sonradan katılabilir" şeklinde konuştu. Ayrıca, ABD'nin alüminyum ithalatına uyguladığı tarifelere değinen Putin, ABD pazarına açılmaları durumunda Rusya'nın yaklaşık 2 milyon ton alüminyum ihraç edebileceğini ve bunun fiyat istikrarı üzerinde olumlu bir etkisi olacağını belirtti. Trump’ın Rusya ile önemli ekonomik projeler üzerine istişareler yürütüldüğüne dair açıklamalarını değerlendiren Putin, bazı Rus şirketlerinin Amerikan firmalarıyla temas halinde olduğunu ve bu projeleri ele aldıklarını söyledi.
TRUMP ZELENSKİY'İ BEYAZ SARAY'DA AĞIRLAYACAK
ABD Başkanı Donald Trump, anlaşmayı imzalamak üzere Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'yi önümüzdeki haftalarda Beyaz Saray'da ağırlayabileceğini ifade etti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Washington ziyareti esnasında basının sorularını cevaplayan Trump, "Şu anda anlaşma üzerinde çalışılıyor. Nihai anlaşmaya çok yakınız" dedi.
Avrupa ve Avrupa-Atlantik Entegrasyonu'ndan sorumlu Ukrayna Başbakan Yardımcısı Olha Stefanişina, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Ukrayna ile ABD arasında bu konuda yürütülen görüşmelerin son aşamaya geldiğini belirtti. Stefanişina, “Müzakereler oldukça yapıcıydı ve neredeyse tüm önemli ayrıntılar tamamlandı. Şimdi bunu hızla tamamlayıp imzaya geçmeyi hedefliyoruz. Hem ABD hem de Ukrayna liderlerinin, önümüzdeki on yıllar boyunca bağlılıklarını gösterecek bu anlaşmayı en kısa sürede Washington’da imzalayıp onaylamasını umuyoruz” ifadelerini kullandı.
ZELENSKİY REDDETMİŞTİ
Zelenskiy, daha önce Trump'ın Ukrayna'nın yeraltı kaynaklarından 500 milyar dolarlık kısmına erişim talebini "devletimizi satmayacağız" diyerek reddetmişti. Trump, Ukrayna'nın bu kaynakları maddi ve askeri desteğe karşılık ABD'ye vermesi gerektiğini ifade ediyor. Zelenskiy, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, ABD’nin önerdiği anlaşma taslağında Ukrayna’nın ABD’ye mineral kaynaklarının yüzde 50’sini vermesi gerektiğini ve buna karşın taleplerine uygun güvenlik garantilerinin bulunmadığını belirterek teklifi reddettiğini ifade etmişti.
NADİR TOPRAK ELEMENTİ NEDİR?
Nadir toprak elementleri, periyodik tablonun lanthanid serisi ve bazı diğer elementleri kapsayan bir grup kimyasal elementtir. Bu elementler, özellikle yüksek teknolojili ürünlerde kullanılır ve genellikle doğada az bulunur, çıkarılması ve işlenmesi zordur.
Bu elementler, özellikle manyetik, optik ve elektriksel özellikleri nedeniyle endüstride önemli bir yer tutar. Akıllı telefonlar, elektrikli arabalar, rüzgar türbinleri, enerji verimliliği yüksek aydınlatmalar gibi teknolojik cihazlarda ve yüksek performanslı manyetik alanlarda kullanılırlar.
30 KRİTİK HAMMADENİN 21'İ UKRAYNA'DA
Ukrayna, Avrupa Birliği'nin "kritik hammadde" olarak nitelendirdiği 30 maddenin 21'ini barındırıyor ve bu elementlerin dünya rezervlerinin yaklaşık yüzde beşine tekabül ediyor. Bu değerli minerallerin büyük çoğunluğu, Ukrayna Kristal Kalkanı'nın güneyinde, özellikle Azak Denizi'nin altında yer alıyor. Ancak bu bölgeler şu an Rus işgali altında. Yine de Kiev, Vinnitsiya ve Jitomir bölgelerinde potansiyel vadeden projeler mevcut. Uzmanlar, bu bölgelerde yüzlerce coğrafi objenin tespit edildiğini ve bunların ekonomik olarak değerli mineral yataklarına dönüşebileceğini belirtiyor.
Forbes Ukraine dergisine göre, Ukrayna'nın önemli mineral kaynaklarının yaklaşık yüzde 70'i Donetsk, Dnipropetrovsk ve Luhansk bölgelerinde bulunuyor, ancak bu bölgeler büyük oranda Rus işgali altında. Ukrayna, nadir toprak elementlerinin yanı sıra Lityum gibi kritik minerallere de sahip. Ukrayna hükümetine göre, ülkede 450 bin ton lityum bulunuyor, ancak bu kaynaklar şu an çıkarılmıyor. Yine de, lityum çıkarılması planlanıyor. Rusya'nın en az iki lityum madenini işgal ettiği biliniyor: Biri Donetsk bölgesindeki Şevçenkivske, diğeri ise Berdyansk bölgesindeki Kruta Balka'da yer alıyor. Ancak Kirovograd bölgesindeki lityum yatakları hala Ukrayna kontrolü altında.
TRUMP ÇİN İLE REKABETTE KULLANACAK
ABD, nadir elementler ve kritik minerallerin üretimini kontrol etme isteğini, küresel tedarikinde lider konumda olan Çin ile rekabet etmek amacıyla artırıyor. Son yıllarda Çin, nadir toprak minerallerinin çıkarılması ve işlenmesinde küresel lider haline geldi ve şu an dünya üretiminin %60 ila 70'ini, işleme kapasitesinin ise %90'ını elinde bulunduruyor. Trump yönetiminde, ABD'nin Çin'e olan bu bağımlılığı, ulusal güvenlik ve ekonomik endişelere yol açtı. Bu elementler, özellikle elektrikli araçlar ve askeri teçhizat gibi gelişmiş teknolojilerin üretiminde kritik bir rol oynamaya devam ediyor.