ABD Başkanı Donald Trump, küresel ticaret sistemini sarsacak nitelikteki yeni kararnameyi imzalayarak, ABD ile ticaret yapan 185 ülkeye yönelik “karşılıklı tarifeler” uygulayacaklarını duyurdu. Temel tarife oranı yüzde 10 olarak belirlenirken, bazı ülkeler için bu oranın yüzde 50’ye kadar çıkacağı bildirildi.
'PİYASALAR PATLAYACAK, BORSA PATLAYACAK'
Trump, kararın ardından Air Force One uçağında gazetecilere yaptığı açıklamada, söz konusu tarifelerin piyasalarda kısa vadede dalgalanmalara neden olabileceğini kabul etti. Ancak bu politikanın ABD’ye trilyonlarca dolarlık yatırım ve gelir getireceğini savundu. “Piyasalar patlayacak, borsa patlayacak” diyen Trump, ABD ekonomisini hasta bir bedene benzeterek, “Hastanın durumu ağırdı, ameliyat ettik. Şimdi patlayan bir ekonomi olacak. Muhteşem olacak” ifadelerini kullandı.
Trump, tarifelerden kaçınmak için ABD'de üretim yapmak isteyen şirketlerden "ülkeye trilyonlarca dolarlık yatırım" geleceğini savunarak, "Dünyanın geri kalanı anlaşma yapmanın bir yolunun olup olmadığını görmek istiyor." dedi.
Tarifeleri açıklamasının ardından ülkelerin kendilerini aradığını söyleyen Trump, "Yaptığımız işin güzelliği bu. Kendimizi sürücü koltuğuna oturtuyoruz. Bu ülkelerden bize bir iyilik yapmalarını isteseydik, 'hayır' derlerdi. Şimdi bizim için her şeyi yapacaklar." şeklinde konuştu.
Kararname kapsamında ülkelere uygulanacak tarife oranları detaylandırıldı. Buna göre:
- Avrupa Birliği yüzde 20
- Çin yüzde 34
- Vietnam yüzde 46
- Tayvan yüzde 32
- Japonya yüzde 24
- Hindistan yüzde 26
- Güney Kore yüzde 25
- Tayland yüzde 36
- İsviçre yüzde 31
- Endonezya yüzde 32
- Malezya yüzde 24
- Kamboçya yüzde 49
- Güney Afrika yüzde 30
- Bangladeş yüzde 37
- İsrail yüzde 17
Türkiye, Birleşik Krallık, Suudi Arabistan, Brezilya, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, Yeni Zelanda ve Mısır’ın da aralarında olduğu bazı ülkelere ise yüzde 10 gümrük vergisi uygulanması planlanıyor.
OTOMOBİL TARİFESİ 4 NİSAN’DA YÜRÜRLÜKTE
Trump yönetiminin bir süredir gündemde tuttuğu yüzde 25’lik otomobil tarifesi ise 4 Nisan itibarıyla yürürlüğe girecek. Bu düzenleme yalnızca otomobilleri değil, kamyonet, motor, lityum pil, lastik ve amortisör gibi yedek parça ürünlerini de kapsıyor.