Bolu Kartalkaya’da 21 Ocak gecesi 78 kişinin yaşamını yitirdiği Grand Kartal Otel yangınına ilişkin bilirkişi raporu, faciaya dair ihmaller zincirini tüm boyutlarıyla ortaya koydu. Raporda, yangının restoran mutfağındaki elektrikli ızgarada bulunan yağ haznesinde saat 03.17’de başladığı ve ilk altı dakikada kolaylıkla söndürülebilecek ölçüde olduğu belirtildi. Ancak personelin yangın eğitimi olmadığı, lavabonun altındaki yangın tüpünün yerinden bile alınmadığı tespit edildi.
YANGIN TÜPÜ KULLANILMADI, MERDİVEN KAPISI KİLİTLİYDİ
Raporda en dikkat çekici detaylardan biri ise 11. kattaki yangın merdivenine çıkan kapının asma kilitli olduğunun tespit edilmesi oldu. Ayrıca yangın merdivenlerinin doğrudan dışarıya açılmadığı, otel odalarına ve ticari alanlara yönlendirdiği ve kapıların ahşap olduğu vurgulandı.
DUMAN TAHLİYESİ SANDALYEYLE YAPILDI
Yangının büyümesiyle dördüncü kattan itibaren yayılan yoğun dumanlar kısa sürede lobiyi sardı. Personelin, dumanın tahliyesi için kapıyı açık tutmak amacıyla sandalyeyle önlem almaya çalıştığı ancak sistematik bir müdahalenin yapılmadığı bildirildi.
ÖNCE YÖNETİCİLER UYARILDI, AYRICALIKLI MİSAFİRLER KURTARILDI
Raporda, otel yöneticileri ve yakınlarının diğer misafirlere kıyasla öncelikli olarak bilgilendirildiği, bazı ayrıcalıklı konukların tahliyesi için bireysel kurtarma girişimlerinin organize edildiği belirtildi. Bu esnada uyarı sistemlerinin devre dışı bırakıldığı, izdiham yaşanmaması için yüksek katlardaki konukların tahliyesinin sessiz yürütüldüğü ifade edildi.
İLK MÜDAHALE GEÇ, KAÇIŞLAR KARMAŞA İÇİNDE
Yangının büyüdüğü 03.24’te fark edilip resepsiyona bildirildiği, ancak acil servisin yaklaşık 2,5 dakika sonra, 03.26’da arandığı açıklandı. Mutfak personelinin o sırada otoparktan kaçtığı ve yangına dair hiçbir organize müdahalede bulunmadığı rapora yansıdı.
YETERSİZ SİSTEM, EĞİTİMSİZ PERSONEL VE ÖLÜMCÜL İHMAL
Yangının LPG borularına sıçramasıyla alevlerin hızla büyüdüğü ve otelin dış cephesine kadar ulaştığı kaydedilirken, faciada öne çıkan başlıca nedenler arasında sistem eksiklikleri, denetim zafiyetleri ve eğitimsiz personel yer aldı.