Almanya'da Hristiyan Demokrat Birlik (CDU), Bavyera'daki kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD), vatandaşlık yasasında bazı değişiklikler üzerinde anlaşmaya vardı. Bu değişiklikler arasında, kamuoyunda "turbo vatandaşlık" olarak bilinen uygulamanın kaldırılması da yer alıyor.
"TURBO VATANDAŞLIK" DÖNEMİ SONA ERİYOR
DW Türkçe'de yer alan habere göre, yeni hükümetin kurmayı hedefleyen CDU/CSU ve SPD, "turbo vatandaşlık" adı verilen düzenlemenin sonlanacağını duyurdu. Bu düzenleme, Almanya'ya entegre olduğunu kanıtlayabilen göçmenlerin, sadece üç yıl içinde Alman vatandaşlığına başvurabilmesini sağlıyordu. Ancak bu uygulama, koalisyon ortakları tarafından değiştirilecekti.
2024 yılı Haziran ayında yürürlüğe giren ve SPD'nin liderliğinde hayata geçirilen bu yasa, kısa süre önce eleştirilerin odağı olmuştu. Muhafazakâr CDU/CSU, bu hızlı vatandaşlık sistemini eleştirerek, üç yılın çok kısa bir süre olduğunu savunmuştu. Yeni hükümetin bu yasa üzerinde değişiklik yapması, SPD'nin daha önce çıkardığı yasadan geri adım atılması anlamına geliyor.
BEŞ YIL İKAMETLE VATANDAŞLIK HAKKI
Öte yandan, SPD, Yeşiller ve FDP tarafından gerçekleştirilen önceki vatandaşlık reformuyla, vatandaşlık için gerekli ikamet süresi sekiz yıldan beş yıla indirilmişti. Yeni hükümet bu düzenlemenin devamını kararlaştırdı. Buna göre, Almanya'da beş yıl kesintisiz olarak ikamet eden ve B1 seviyesinde Almanca bilen göçmenler, vatandaşlık başvurusu yapabilecek.