Muğla'nın Marmaris ilçesi, doğal güzellikleri ve turizm potansiyelinin yanı sıra son yıllarda dünyaca ünlü markaların taklit ürünlerinin yoğun şekilde satıldığı merkezlerden biri haline geldi. Özellikle kış sezonunda artan internet üzerinden satışlar ve kargo aracılığıyla yurt dışına gönderilen taklit ürünler, gümrük kontrollerinde yakalanarak yasal takibe alındı. Bu kapsamda markaların Türkiye’deki temsilcileri, Marmaris’ten yapılan satışlara ilişkin peş peşe suç duyurularında bulunmaya başladı.
MARKA HAKKINA TECAVÜZ SUÇLAMALARI
Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan suç duyurularında, tescilli markaların izinsiz kullanımı, birebir taklit edilen ürünlerin ticareti, bu ürünlerin yurt dışına kargo ile gönderilmesi gibi çeşitli suç unsurlarına yer verildi. Marka avukatları, özellikle İstanbul Havalimanı'ndaki gümrük kontrollerinde taklit ürünlerin yakalanmasıyla harekete geçti.
GÜMRÜKTE TESPİT EDİLDİ
Gümrük görevlilerinin dikkatli incelemeleri sonucunda çok sayıda ünlü markanın birebir taklit edilmiş ürünlerine el konuldu. Ürünlerin Marmaris’ten kargo ile yurt dışına gönderilmek üzere yollandığı belirlenirken, yapılan incelemelerde ticari amaç taşıyan ve bireysel kullanım sınırlarını aşan çok sayıda ürün bulundu.
SORUŞTURMALAR BAŞLADI
Soruşturmaların Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütüldüğü belirtilirken, en son olarak bir patent avukatı aracılığıyla yalnızca bir kişi hakkında birden fazla suç fiilinden dolayı suç duyurusunda bulunulduğu öğrenildi. Suçlamalar arasında marka hakkına tecavüz, tescilli markaların izinsiz kullanımı, taklit ürünlerin ticareti ve bu ürünlerin yurt dışına gönderilmesi gibi maddeler yer aldı.
TAKLİT ÜRÜN TİCARETİ YARGI SÜRECİNDE
Edinilen bilgilere göre, Marmaris’te gerçekleştirilen satışlar sırasında ürünlerin kargoya verilmesiyle başlayan süreç, İstanbul’daki gümrük kapılarında yapılan kontrollerde ortaya çıkarıldı. Gümrük tespitleri sonrası ise ilgili kişi ya da kişiler hakkında adli işlem başlatıldı.
UZMANLARDAN UYARI: TİCARİ AMAÇLA TAKLİT ÜRÜN SATMAK SUÇTUR
Hukukçular, Türkiye’de fikri ve sınai haklara dair yasal düzenlemelerin oldukça net olduğunu, tescilli markaların izinsiz kullanımının ağır yaptırımlarla karşılaştığını belirtiyor. Özellikle e-ticaret ve kargo yoluyla yurt dışına gönderilen ürünlerde daha sıkı denetimlerin yürütüldüğü ifade edilirken, bu tür eylemlerin “ticari dolandırıcılık” ve “marka hakkına tecavüz” gibi ciddi suçlamalara konu olabileceği vurgulandı.