Tek Gazetesi - Haber Sitesi - Son Dakika Haberleri

Sayfa Adresi : https://www.tekgazetesi.com/haber-detay/10908_uzmanlardan-istanbul-da-riskli-binalara-girilmemes

GÜNDEM

Tümü

Uzmanlardan İstanbul’da riskli binalara girilmemesi uyarısı: 'Büyük depreme bile gerek kalmayabilir'

(4 Saat, 6 Dakika önce) 57 İzlenme 0 Yorum
İstanbul'da Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından uzmanlar, kentteki riskli binalardan uzak durulması konusunda vatandaşları uyardı. Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, "Özellikle 2000 yılı öncesi inşa edilen binalarda taşıyıcı sistemler hasar görmüş olabilir. Ancak artçı bir depremle yıkıma yol açabilir. Büyük bir deprem olmasa da, 5-5.5 büyüklüğündeki sarsıntılar bile bu binaları yıkabilecek durumda." dedi.

İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından, deprem uzmanları kentteki yapı stokuna ilişkin önemli uyarılarda bulundu. İstanbul Arel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, Türkiye'nin Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerindeki risklerine dikkat çekerek, özellikle Marmara Denizi’nden geçen ve henüz kırılmamış olan segmentlerin İstanbul için ciddi tehdit oluşturduğunu vurguladı.

Altan, depremin ardından yaptığı açıklamada, "Marmara Depremi bizim için çok önemli çünkü nüfusun büyük bölümünü etkileyebilecek bir deprem. İstanbul’daki yapı stokunun büyük kısmının depreme dayanıklı olmadığını ve büyük bir depremde bu yapıların yıkılmasa bile ağır hasar alacağını uzun zamandır söylüyoruz. İstanbul hâlâ depreme hazır değil" ifadelerini kullandı.

"5-5.5 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ SARSINTILAR BİLE BU BİNALARI YIKABİLECEK DURUMDA"

Depremin büyüklüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Altan, 6’nın üzerindeki depremlerin büyük deprem kategorisinde yer aldığını hatırlatarak, olası ikiz depremler konusunda uyardı:
"Bu deprem bir uyarıdır. 6.2 büyüklüğünde bir depremden sonra daha büyük bir sarsıntı da gelebilir. Kahramanmaraş ve 1999 depremlerinde olduğu gibi ikiz depremler yaşanabilir. Bu gece ve önümüzdeki bir hafta içinde daha dikkatli olmamız gerekiyor. Eğer bu sarsıntı bağımsız bir depremse, artçıları da küçük olmayacaktır; 5.9’a kadar ulaşabilecek artçılar olabilir."

Altan, depremin İstanbul’daki eski binalara verdiği olası zarar konusunda da uyarıda bulundu:

"Özellikle 2000 yılı öncesi inşa edilen binalarda taşıyıcı sistemler hasar görmüş olabilir. Bu hasar gözle fark edilemeyebilir, ancak artçı bir depremle yıkıma yol açabilir. Büyük bir deprem olmasa da, 5-5.5 büyüklüğündeki sarsıntılar bile bu binaları yıkabilecek durumda. Avcılar, Zeytinburnu gibi Marmara kıyısına yakın semtlerde yapı stokunun titizlikle kontrol edilmesi gerekiyor."

“RİSKLİ BİNALARDAN UZAK DURUN”

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Yurdakul Aygörmez de, Silivri açıklarında meydana gelen depremin ardından artçı sarsıntılara dikkat çekerek, riskli binalardan uzak durulması gerektiğini vurguladı. Depremin ardından 4.4 ve 4.9 büyüklüğünde iki artçı sarsıntının daha yaşandığını hatırlatan Aygörmez, depremin ana şok mu yoksa öncü mü olduğunun henüz belirlenemediğini ifade etti:

“Depremin Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde olduğu biliniyor, ancak bunun ana şok mu yoksa bir öncü sarsıntı mı olduğu şu aşamada net değil. Bu ancak ilerleyen günlerde netleşebilir. Bu süreçte en önemli şey, riskli binaların içinde ya da yakınında bulunmamak. Vatandaşlarımız, artçı sarsıntılar ya da olası yeni bir büyük deprem riskine karşı dikkatli olmalı.”

 


YORUMLAR

Yorum Yaz
Bu habere daha önce yorum yapan olmadı.
Şimdi ilk yorumu sen yaz.!
ARŞİV
GAZETE MANŞETLERİ
KARİKATÜR KÖŞESİ
ANKETLER
Seçili anket bulunmamaktadır
Bu ankete toplam kişi katıldı.