Tek Gazetesi - Haber Sitesi - Son Dakika Haberleri

Sayfa Adresi : https://www.tekgazetesi.com/haber-detay/2139_fatsali-cevreci-kadinlarin-azmi-sonuc-getirdi-siya

GÜNDEM

Tümü

Fatsalı çevreci kadınların azmi sonuç getirdi: Siyanürlü madenin ÇED raporuna bakanlık iptali

(1 Yil, 10 Ay önce) 34 İzlenme 0 Yorum
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Fatsa'da bulunan ve tartışmalara yol açan siyanürlü altın madeni projesi için hazırlanan ikinci Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunu resmi olarak iptal etti. Bu karar, yerel halkın ve çevrecilerin büyük bir mücadelesi sonucunda alınmış tarihi bir adım olarak yorumlandı.

Odatv'den İbrahim Gündüz'ün haberine göre fındık bahçelerinin ve kestane ormanlarının ortasındaki siyanürlü altın madeninin ikinci ÇED raporu iade edildi. Yani Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, şirketin bölge için tehlikeler yaratacağını ve bölgeye büyük zararlar verebileceğini belirterek ÇED raporunu reddetmiş oldu.

 

SİYANÜRLÜ BARAJ İNŞA EDİLECEKTİ

2015 yılından bu yana Fatsa’da faaliyet gösteren Bahar Madencilik’e bağlı Altıntepe Şirketi, madeni iki katına çıkarmak ve 50 metre derinliğinde bir zehir barajı inşa etmek için 2019 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurmuştu.

KARAR 13 AY SONRA ÇIKTI

27 Nisan 2022 tarihinde Bakanlıkta yapılan İnceleme Ve Değerlendirme Kurulu (İDK) toplantısında vatandaşlar, uzmanlar ve bölge milletvekilleri ikinci ÇED Raporu’nun kabul edilmemesi yönünde görüş bildirmişti. Tepkilerin ve itirazların dile getirildiği toplantı sonunda da Bakanlık, ÇED sürecini durdurmuştu. Bakanlığın bu kararı “ÇED İPTALİ” şeklinde yorumlanmıştı ancak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı nihai kararını tam 13 ay sonra resmen açıkladı. Bakanlık, Fatsa’daki siyanürlü madenin iki katı büyütülmesine ve Fatsa’nın tepesine 50 metre derinliğinde 3 milyon metreküplük bir zehir barajı inşa edilmesine geçit vermedi.

'MESAJI ALSINLAR'

Kararı değerlendiren Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Başkanı Zeki Odabaşı, “Şirket yetkilileri artık mesajı alsınlar. Fatsa’yı zehirlemeyi bıraksınlar. Artık bölgemizi terk etsinler” dedi.

'FATSALI AMAZONLAR' MÜCADELEYE DEVAM EDİYOR

Fatsa Doğa ve Çevre Derneği bir yandan Enerji Mühendisi Alaattin Yılmazer ve Prof. Dr. Mehmet Aydın başkanlığında bilimsel raporlar hazırlayarak mücadele verirken, siyanürlü madene karşı hukuki mücadeleyi de “FATSALI AMAZONLAR” olarak da bilinen, Gündüz Hukuk Bürosu avukatları Nur Hilal Gündüz, Tuğçe Yıldız ve Ecem Çelebi yürütüyor.

Avukat Nur Hilal Gündüz, “Bu karar çok önemli. Zaten Danıştay da ilk ÇED’in iptal davasında çok önemli bir karar vermişti. Yani bu şirketin ilk ÇED’i bile iptal olmak üzere. Burada kalabilmeleri için hukuki ve yasal dayanakları da mahkeme tescillenirse bitmek üzere. Bu mücadelemiz maden şirketi Fatsa’yı terk edene kadar devam edecek” diye konuştu.

GÜNDÜZ'E DAVA AÇMIŞLARDI

Maden şirketinin faaliyetlerini ve başlatılan karşı mücadeleyi haberleştiren Gazeteci İbrahim Gündüz'e 21 Mart'ta yazdığı "Siyanür Ordu'ya sızıyor" yazısı nedeniyle şirket tarafından dava açılarak 6 yıla kadar hapsi istenmişti. Gündüz davadan beraat etmiş ve bu haberi "Sevgili dostlar, 21 Mart, 22 Mart ve 29 Mart 2023 tarihlerinde ODATV’de yayınlanan Fatsa'daki siyanürlü altın madenini sel basmasıyla ilgili haberlerim üzerine hakkımda 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan "iftira" davasından dün yani 13 Haziran 2023 tarihinde BERAAT ETTİM" sözleriyle sosyal medya hesabından duyurmuştu.

 


YORUMLAR

Yorum Yaz
Bu habere daha önce yorum yapan olmadı.
Şimdi ilk yorumu sen yaz.!
ARŞİV
GAZETE MANŞETLERİ
KARİKATÜR KÖŞESİ
ANKETLER
Seçili anket bulunmamaktadır
Bu ankete toplam kişi katıldı.