Merkez üssü Pazarcık ve Elbistan olan iki depremle inanılmaz ölçüde tahribata uğrayan 11 il ve Suriye’nin kuzeyinde bilanço ağırlaşırken, felakete yönelik araştırmalar sürüyor. Son olarak, bilim insanlarıyla beraber hazırlanan bir analiz, ‘Dünyanın kaydığı gün’ başlığıyla İngiltere merkezli Reuters haber ajansında yayınlandı.
MERKEZ ÜSSÜNE 150 KİLOMETRE UZAKLIKTA BİLE
Analizde, depremler sırasında yeryüzünün hareket ettiği yönlere ilişkin bir grafikte, depremin yer kabuğunda oluşan 7 metrelik yarıklara yol açtığı ele alındı. Felaketin merkez üssünden yaklaşık 150 kilometre mesafede bulunan Hatay'ın Tepehan Mahallesi'nde bile görülen yarıkların, depremin boyutunu gösterdiği belirtildi.
Hatay'da bulunan 7 bin nüfuslu Tepehan Mahallesi'ndeki bir zeytin bahçesinin ikiye ayrıldığına, 300 metre uzunluğunda, 40 metre derinliğinde ve 50 metre genişliğinde bir vadinin oluştuğuna yer verilirken, bölgenin yer şeklinin değiştiğine dikkat çekildi.
British Geological Survey'de araştırma görevlisi olan Roger Musson, "Bu büyüklükteki bir deprem, fayın oldukça uzun bir ölçüde kırılmasına neden olur" dedi. Hesaba göre kırıklar Tayvan, Güney Kore veya Portekiz'in uzunluğuna denk geliyor.
‘7 METRELİK YER DEĞİŞİMLERİ’
NASA'da görev yapan jeofizikçi Eric Fielding, depremlerin 1906 yılında San Francisco’da meydana gelen depremle benzer özellikler gösterdiğini söyledi. California Teknoloji Enstitüsü'nden Chris Milliner'a göre deprem sırasındaki zıt yönlü hareketler sonucu oluşan 5 ila 7 metrelik yer değişimleri, felaketin boyutunun belirlenmesinde önemli bir etken.
Uydu görüntülerinde yer kabuğunun değişimine dikkat çekilirken, yerleşim yerlerinin bulunduğu yerlerin değiştiğine vurgu yapıldı. Kahramanmaraş'ın Tevekkeli köyünün uydu görüntülerine yer veren çalışmada, köyde derin yarıklar ve çatlaklar oluştuğunu söyleyerek tüm köyün birkaç metre kaymış olduğu eklendi.
‘ŞEHİRLER KAYALIK BÖLGELERE KURULSAYDI...’
British Geological Survey'den sismolog Margarita Segou, yer hareketini artırma eğiliminde olan ovaların yumuşak topraklarındansa dağlık kayalar üzerine inşa etmenin daha güvenli olduğunu söyledi.