Tek Gazetesi - Haber Sitesi - Son Dakika Haberleri

Sayfa Adresi : https://www.tekgazetesi.com/haber-detay/2696_turkiye-nin-risk-primi-iki-ayin-en-dusuk-seviyesin

EKONOMİ

Tümü

Türkiye'nin risk primi iki ayın en düşük seviyesinde

(12 Ay, 29 Gün önce) 43 İzlenme 0 Yorum
14 ve 28 Mayıs Seçimleri öncesinde 700'ün üzerini gören Türkiye'nin risk primi, son iki ayın en düşük seviyesini gördü. Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi, 466 baz puana düşerek 465 seviyesine kadar geriledi. Gün içinde ise 491'e kadar yükseldi.

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), 466 baz puana düşerek 14 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Mayıs ayında gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Seçimleri sonrasında başlayan Türkiye'nin risk primi (CDS), dünkü Türkiye, İsveç ve NATO görüşmesinin sonrasında düşüş eğilimine devam ediyor. Türkiye'nin risk primi mayıs ayında 700'ü geçmişti.

Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta dün gerçekleşen görüşme sonrasında Türkiye'nin, İsveç'in NATO'ya katılım protokollerini meclise sevk edeceği, İsveç'in ise Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecinin canlandırılması konusundaki çabaları destekleyeceği kaydedildi.

Analistler, söz konusu anlaşmanın birçok ülke tarafından olumlu karşılandığını, Türk varlıklarını da olumlu etkilediğini ifade etti.

Yeni ekonomi yönetiminin verdiği mesajların da piyasalarda olumlu karşılandığını aktaran analistler, özellikle enflasyonla mücadeleye vurgu yapılmasının önemine vurgu yaptı.

BIST 100 ENDEKSİ TÜM ZAMANLARIN EN YÜKSEK SEVİYESİNDE

Bununla birlikte Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, söz konusu haber akışından pozitif etkilendi. Endeks, gün içinde 6.379,29 puanla rekor tazeledi.

BIST 100 endeksindeki yükseliş eğilimi üst üste 5. işlem gününde devam ederken, bugünkü yükselişe, yüzde 4'ün aşan getiriyle bankacılık endeksi öncülük ediyor.

Endeks, son dört işlem gününün tamamında kapanış rekorunu tazelerken, seçim sonrası endeksteki değer kazancı yüzde 40'a yaklaştı.

RİSK PRİMİ (CDC) NEDİR?

'Borcun ödenmemesi'ne karşı alınan 'sigorta poliçesine' CDC deniyor. Prim belirlenirken uluslararası bankaların raporları ve ekonominin geleceğine dair beklentiler rol oynuyor.

Ödeme sorunu yaşamayacağı düşünülen ülkelerin risk primi düşük oluyor. Geri ödemekte sorun yaşayacağı düşünülen ülkelerin ise risk primi yüksek bir orandan belirleniyor.

 


YORUMLAR

Yorum Yaz
Bu habere daha önce yorum yapan olmadı.
Şimdi ilk yorumu sen yaz.!
ARŞİV
GAZETE MANŞETLERİ
KARİKATÜR KÖŞESİ
ANKETLER
Seçili anket bulunmamaktadır
Bu ankete toplam kişi katıldı.