6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli büyük deprem felaketlerinin ardından dün sabah saatlerinde Adana Kozan'da yaşanan 5,5 büyüklüğündeki deprem endişeye neden oldu. Türkiye'nin hangi bölgelerinde deprem riski olduğu soruları kafaları karıştırırken, Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Türkiye'de depremlerin yüzde Doğu Anadolu kırığının son 5 yıldır çok etkinleştiğine dikkat çekti.
'DOĞU ANADOLU KIRIĞI SON 5 YILDIR ETKİN'
Katıldığı bir canlı yayın programında, yeni deprem açısından riskli il ve ilçeleri sıralayan Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Türkiye'deki depremlerin yüzde 52'si Kuzey Anadolu kırığı üzerinde. Yüzde 33'ü Batı Anadolu'da, yüzde 13'ü de Doğu Anadolu kırığı üzerinde oluşuyor. Son 5 yıldır Doğu Anadolu kırığının deprem açısından çok etkinleştiğini gördük" diye konuştu.
DEPREM RİSKLİ OLAN İL VE İLÇELER
Ercan, şöyle devam etti: "Orta Doğu Anadolu'yla ilgili söyleyebileceğim; Pazarcık'la Gaziantep'in Batısı ve Kilis'in Batısı ve oradan da Hatay-Suriye sınırından Ölü Deniz kırığı aday bölgedir. Bunun dışında Bingöl tarafları Muş Varto, Hakkari, Kars ile Erzurum arası, Erzincan, Amasya-Merzifon, Sakarya Çukuru ile Kocaeli arası, Yenice-Gönen, Ege Bölgesi'nde Balıkesir, Ayvalık kesimi yine Batı Anadolu'da Denizli- Aydın arasında Bodrum ve Marmaris yani Ege Adaları'nın bulunduğu kesimler deprem açısından çekinceli."