Pirinç fiyatları, en büyük ihracatçı Hindistan'ın kısıtlamalarından sonra küresel arza ilişkin artan endişeler arasında yaklaşık 15 yılın en yüksek seviyelerine ulaştı. Uzmanlar, Güneydoğu Asya'daki olumsuz hava koşullarının mahsul üretimini daha da etkileyebileceğini söylüyor.
Tayland Pirinç İhracatçıları Birliği'nin verilerine göre, Asya'da ölçüt olan Tay beyaz yüzde 5 kırık pirincin fiyatı, 2008 yılından bu yana en yüksek seviye olan ton başına 648 dolara sıçradı.
HAYATİ BESİN MADDDESİ ENDİŞELENDİRİYOR
Artış, dünyanın önde gelen pirinç ihracatçısı Hindistan'ın temmuz ayı sonlarında basmati olmayan beyaz pirinç sevkiyatlarına kısıtlamalar getirmesinden sonra geldi. Hindistan hükümeti, hareketi 2022'den bu yana yüzde 30'dan fazla artan yerel pirinç fiyatlarını ülke içinde azaltma girişimi olarak açıkladı.
Ancak, pirinç milyarlarca insanın beslenmesi için hayati önem taşıdığı için yasak, küresel gıda piyasalarında daha fazla enflasyon endişelerini tetikledi.
YAĞIŞLAR DİBİ GÖRDÜ
Pirinç arzına yönelik en son tehdit, ülkenin El Nino'nun başlamasıyla birlikte daha kuru koşullara hazırlanırken yetkililerin çiftçileri daha az suya ihtiyaç duyan ekinlere geçmeye teşvik ettiği, dünyanın en büyük ikinci nakliyatçısı olan Tayland'dan geliyor.
Verilere göre, 2015-16 hasat yılında bir önceki El Nino, Tayland'ın pirinç ekim alanını ve yıldan yıla pirinç üretimini yüzde 16 azalttı. Gro veri tabanına göre, ülkenin pirinç yetiştirilen bölgelerinde bu yılki toplam yağış miktarı geçen yılki seviyelerin yüzde 23 altında seyrediyor.