Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminin başlamasının ardından bankaların döviz hesaplarını Türk Lirasına dönüştürme kriterleri belirlemişti. Şimdi ise Merkez Bankası, KKM hesaplarının Türk Lirasına dönüştürülmesi için 31 Aralık 2023 tarihine kadar geçerli olan yeni kriterleri açıkladı. Bu kriterler çerçevesinde, uygulama süresinin 31 Aralık 2024 tarihine kadar uzatılma ihtimali de bulunuyor.
Ayrıca, Merkez Bankası KKM hesaplarında yenileme işlemleri ve TL payına göre menkul kıymet tesisine dair yeni düzenlemeler de getirdi. Bununla birlikte, 1 aya kadar vadeli yabancı para mevduatlarında da önemli bir değişiklik yapıldı. Merkez Bankası, zorunlu karşılık oranını 4 puan artırarak yüzde 29'a yükseltti.
ÜMİT ÖZLALE'DEN DİKKAT ÇEKEN DEĞERLENDİRME
Ümit Özlale, kredi faizlerinin üzerindeki sınırlamanın devam etmesi halinde bankaların yüksek mevduat faizi sunamayabileceğine ve KKM sahiplerinin dövize olan talebinin artabileceğine dikkat çekmektedir. Bu durumun, kur üzerinde olumsuz bir baskı oluşturabileceği belirtiyor.
Ayrıca, Merkez Bankası'nın devlet tahvillerine yönelecek olan bankaların tahvil fiyatlarını artıracağı ve bu durumun tahvil faizlerini düşüreceği öngörülmektedir. Ancak, Prof. Dr. Ümit Özlale, bu düşüşün sınırlı olabileceğini ifade ediyor.
Özlale'nin değerlendirmesine göre, Merkez Bankası'nın aldığı kararlar "Cumhurbaşkanı'na çaktırmadan faizleri artırma" yaklaşımını yansıtmaktadır. Bu durumun, enflasyonun altında seyreden ve sürdürülebilir olmayan faizleri normalleştirme amacına hizmet ettiği ifade edilmektedir.
İŞTE ÖZLALE'NİN O PAYLAŞIMI
"Yeni alınan KKM kararları üzerine:
Ekonomi yönetimi KKM’den çıkışta ilk adımı attı. İlk olarak çok yüklü bir maliyete yol açan TL’den KKM’ye dönmüş hesaplara ağırlık veriliyor. Peki bu kararın olası sonuçları ne olacak?
1- Mevduat faizleri yükselecek. Peki, ne kadar yükselecek? İşte orada ticari kredilerin üzerindeki faiz sınırlaması önemli. Eğer bu sınırlama kalkmazsa, bankaların önereceği mevduat faizleri de sanıldığı kadar yüksek olmayacak.
2- Aslında burada bir açmaz da var: Eğer ticari kredi faizlerinin üzerindeki sınırlama kalkmazsa, bankalar yüksek mevduat faizi öneremeyecek, KKM sahibi de dövizi daha fazla talep edecek ve kur üzerinde bir baskı oluşacak. Sınırlama kalkarsa, ticari kredi faizleri yükselecek ve krediyle dönen şirketler önemli bir maliyetle karşılaşacak.
3- DTH üzerindeki ZK artırılmış olsa da her koşulda dövize (özellikle de hard currency) olan talep artacak.
4- Bu kararlarla bankalar devlet tahvillerine yönelecekleri için tahvil fiyatları artacak, faizleri düşecek. Tahvil faizlerindeki düşme ise sınırlı olur.
5- Şunu da not etmek gerekiyor: Ekonomi yönetimi bu kararlarla “Cumhurbaşkanı'na çaktırmadan faizleri artırma” yaklaşımına devam ediyor. Faizleri Merkez Bankası politika faizinden ibaret sayan Cumhurbaşkanı'nı kızdırmadan enflasyonun çok altında seyreden ve sürdürülebilir olmayan faizleri normalleştiriyor."