Tek Gazetesi - Haber Sitesi - Son Dakika Haberleri

Sayfa Adresi : https://www.tekgazetesi.com/haber-detay/3498_hakan-kara-ekonomide-durgunluk-ihtimaline-dikkat-c

EKONOMİ

Tümü

Hakan Kara ekonomide 'durgunluk' ihtimaline dikkat çekti: Kısa vadede KKM'den hızlı çıkış zor

(11 Ay, 17 Gün önce) 66 İzlenme 0 Yorum
Merkez Bankası, TL mevduatları artıracak, KKM’yi azaltacak düzenlemeye ve bankalara, vadesi gelen KKM hesaplarını standart TL mevduata dönüştürme hedefi getirmişti. Yeni düzenlemenin pozitif bir adım olduğunu belirten Merkez Bankası eski baş ekonomisti Prof. Dr. Ali Hakan Kara “Bana göre yerel seçimlerden önce KKM hesaplarında çok ciddi bir azalış beklememek lazım. Kısa vadede KKM'den hızlı çıkışı sağlayacak bir politika bileşiminin hayata geçirilmesi zor görünüyor” dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası (TL) mevduatları artıracak, Kur Korumalı Mevduat'ı (KKM) azaltacak düzenlemeye gitti.

MERKEZ BANKASI'NDAN KKM'Yİ AZALTACAK DÜZENLEME

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre sadeleşme süreci kapsamında yabancı para mevduattan KKM'ye dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre ilave/indirimli menkul kıymet tesis uygulamasına son verilmişti.

Merkez Bankası’nın KKM’yi azaltacak düzenlemesinin ardından tartışmalar devam ederken Merkez Bankası eski baş ekonomisti Prof. Dr. Ali Hakan Kara ise yeni sistemin hızlı gerçekleşemeyeceğini belirtti.

‘HAYATA GEÇİRİLMESİ ZOR BİR POLİTİKA’

Son atılan adımların pozitif olduğunu ancak hızlı çıkışın hayata zor geçirileceğini dile getiren Kara, yaptığı paylaşımla “Bana göre yerel seçimlerden önce KKM hesaplarında çok ciddi bir azalış beklememek lazım, çünkü KKM'yi tasfiye etmenin yolu dolaylı olarak bir ekonomik durgunluğu kabul etmekten geçiyor.

Bu hesapları hızla azaltmak için sadece KKM'den TL'ye geçenleri değil, tüm TL mevduatı enflasyon karşısında ezdirmemek gerekiyor. Fakat bu yapılırsa, bankacılık sisteminin ayakta kalabilmesi için kredi faizlerinin de serbest bırakılması gerekir. O zaman da ekonomide bir durgunluk ihtimali artacaktır.

Dolayısıyla, son atılan adımlar sinyal ve niyet anlamında pozitif olmakla birlikte, kısa vadede KKM'den hızlı çıkışı sağlayacak bir politika bileşiminin hayata geçirilmesi zor görünüyor” dedi.

 

 


YORUMLAR

Yorum Yaz
Bu habere daha önce yorum yapan olmadı.
Şimdi ilk yorumu sen yaz.!
ARŞİV
GAZETE MANŞETLERİ
KARİKATÜR KÖŞESİ
ANKETLER
Seçili anket bulunmamaktadır
Bu ankete toplam kişi katıldı.