Tek Gazetesi - Haber Sitesi - Son Dakika Haberleri

Sayfa Adresi : https://www.tekgazetesi.com/haber-detay/7425_yeni-seferberlik-ve-savas-hali-yonetmeligi-yururlu

GÜNDEM

Tümü

Yeni Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği yürürlükte

(39 Gün, 1 Saat önce) 38 İzlenme 1 Yorum
Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe göre 24 yıllık 'Seferberlik ve Savaş Hali Tüzüğü'nü yürürlükten kaldırıldı. Yerine ise 'Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği' yayımladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Mayıs 1990'da yayımlanan 'Seferberlik ve Savaş Hali Tüzüğü'nü yürürlükten kaldırdı.

Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yer alan yönetmeliğe göre 'Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği' yürürlüğe konuldu.

8510 sayılı kararda şu ifadeler yer aldı:

“24/5/1990 tarihli ve 90/500 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan ‘Seferberlik ve Savaş Hali Tüzüğü’nün yürürlükten kaldırılmasına ve ekli ‘Seferberlik ve Savaş Hâli Yönetmeliği’nin yürürlüğe konulmasına, 4/11/1983 tarihli 2941 sayılı Seferberlik ve Savaş Hali Kanununun 19 uncu maddesi ile 25/6/2019 tarihli ve 7179 sayılı Askeralma Kanununun 57 nci maddesi gereğince karar verilmiştir.”

YÖNETMELİĞİN GEREKÇESİ VE DEĞİŞİKLİKLER

52 sayfalık yeni yönetmelik, geçici madde ve yürürlük hariç 103 maddeden oluşuyor.

Yeni yönetmelikte eski tüzüğe göre birçok değişiklik yer alıyor. En önemli değişikliklerden biri seferberlik ilanı kararı yetkisinin Cumhurbaşkanına verilmesi. Eski tüzüğün aksine, yeni yönetmeliğe göre Cumhurbaşkanı ayaklanma, cumhuriyete kalkışma ve ülkenin bölünmezliğini tehlikeye düşüren durumlarda da seferberlik ilan edebilecek. Seferberlik ilanı kararı, Resmî Gazete'de yayımlanarak TBMM'nin onayına sunulacak.

YEDEK ER DÜZENLEMESİ

Yönetmelikte dikkat çeken bir diğer madde ise "yedek er" kaynağına alınacak personel ile ilgili. TSK, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan çeşitli nedenlerle ayrılan askerler "yedek er" olarak kaydedilecek. Ayrıca, OHAL KHK'ları ile kamu görevinden veya meslekten ihraç edilenler de seferberlik ve savaş hâlinde "yedek personel" olabilecek.

YURTDIŞINDAKİ KİŞİLERE TEBLİĞ

Sefer görev emri verilmiş olan ve yabancı ülkelerde bulunan kişiler için dış temsilciliklerin resmi internet sitelerinde çağrı ilanı yayımlanacak. Bu duyuru tebliğ mahiyetinde kabul edilecek.

GİZLİLİK VE UYMAYANLARA SUÇ DUYURUSU

Yeni yönetmeliğe göre, seferberlik ilanına ilişkin işlemler gizli tutulabilir. Gizliliğe uymayanlar hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacak.

 


YORUMLAR

Yorum Yaz
Bu habere daha önce yorum yapan olmadı.
Şimdi ilk yorumu sen yaz.!
ARŞİV
GAZETE MANŞETLERİ
KARİKATÜR KÖŞESİ
ANKETLER
Seçili anket bulunmamaktadır
Bu ankete toplam kişi katıldı.