Tek Gazetesi - Haber Sitesi - Son Dakika Haberleri

Sayfa Adresi : https://www.tekgazetesi.com/haber-detay/7426_direnen-cevrecilerin-zaferi-aym-cerattepe-nin-ced-

GÜNDEM

Tümü

Direnen çevrecilerin zaferi: AYM, Cerattepe’nin ÇED kararını iptal etti

(1 Ay, 11 Gün önce) 31 İzlenme 0 Yorum
AYM, çevre direnişlerinden birine sahne olan Artvin Cerattepe’de madenciliğin önünü açan çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararını iptal etti. Yerel mahkemenin kararı derhal uygulamasını istedi.

Anayasa Mahkemesi AYM) Artvin Cearttepe ile ilgili kararını verdi. Cerattepe’de madenciliğin önünü açan ÇED kararı iptal edildi. Kararda, projede su kirliliği, orman tahribatı, ekosistem bütünlüğü açısından karşı karşıya kalınabilecek durumlar için alınan önlemlerin belirtilmediği vurgulandı.

Proje alanının şehir merkezine yakın olması sebebiyle insan sağlığı üzerinde ciddi etkileri olabileceği de vurgulanırken çıkarılacak cevherin içeriğinin çevre ve canlı sağlığı açısından tehlikeli olduğunun altı çizildi. Yeniden yargılamanın yolunu açan mahkeme, kararı Rize İdare Mahkemesi’ne de yolladı.

 

NE OLMUŞTU?

Cerrattepe’de maden arama faaliyetleri 1986’da Kanadalı Cominco şirketiyle başladı. Ardından Inmet Madencilik ve Cengiz Holding sırasıyla bölgede faaliyet gösterdi.

Artvinlilerin ve çevrecilerin yoğun tepkileri ve açtıkları davalar sonucunda maden faaliyetleri zaman zaman durduruldu. 2013’te Artvinlilerin yaptığı yürütmeyi durdurma başvurusu sonucu süreç askıya alındı.

2014’te ise yerel mahkeme, bölgede maden işletilemeyeceğine dair karar verdi ve bu karar Danıştay tarafından onaylandı. Ancak, şirket ikinci bir ÇED raporu alarak çalışmalara yeniden başla

 


YORUMLAR

Yorum Yaz
Bu habere daha önce yorum yapan olmadı.
Şimdi ilk yorumu sen yaz.!
ARŞİV
GAZETE MANŞETLERİ
KARİKATÜR KÖŞESİ
ANKETLER
Seçili anket bulunmamaktadır
Bu ankete toplam kişi katıldı.