Tek Gazetesi - Haber Sitesi - Son Dakika Haberleri

Sayfa Adresi : https://www.tekgazetesi.com/haber-detay/7682_ekonomist-mehmet-ali-vercin-den-sise-cam-a-5-milya

GÜNDEM

Tümü

Ekonomist Mehmet Ali Verçin'den Şişe Cam'a 5 milyar dolarlık ABD yatırımı sorusu: Bu para nereye gidiyor?

(3 Ay, 22 Gün önce) 34 İzlenme 0 Yorum
Ekonomist Mehmet Ali Verçin, Şişe Cam'ın Amerika'daki 5 milyar dolarlık yatırımını ve yurtiçindeki tekel konumunu eleştirdi. Verçin, Şişe Cam'ın yurtiçinde yüksek kar marjlarıyla vatandaşları zor durumda bıraktığını, bu kazançları ise yurtdışında düşük kar marjlarıyla yatırıma yönlendirdiğini belirtti.

Ekonomist ve KARAR yazarı Mehmet Ali Verçin, Türkiye'nin cam ve cam ürünleri ihracatındaki 16. sıradaki yerini ve Şişe Cam'ın yurtiçi ve yurtdışı faaliyetlerini sosyal medya hesabından eleştirdi. Verçin, Şişe Cam'ın Amerika'daki 5 milyar dolarlık yatırımının perde arkasını sorgulayarak, şirketin yurtiçindeki tekel konumunu ve yüksek kar marjlarını hedef aldı.

 

Verçin, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

"Çünkü yurtiçinde bir tekel olan ŞİŞE CAM, örnek olsun diye söylüyorum %40 kâr marjıyla vatandaşlarını adeta soyar. Fakat buradan kazandığı parayla, gidip yurtdışında 14 ülkeye yatırım yapar; yurtdışındaki pek çok yatırımdan elde ettiği kâr oranı da Türkiye’deki kâr oranının dörtte birine kadar düşer, örneğimizde %10. Türkiye’nin yırtınarak yabancı yatırımcı aradığı bir dönemde ŞİŞE CAM gidip Amerika’da 5 milyar dolarlık yatırıma başladı. Üreteceği ürün de dünyanın en sıradan, en az katma değerli ürünleri; kârlılık da muhtemelen düşük olacaktır."

"TÜRKİYE'DE YÜKSEK KAR MARJLARI VE YURTDIŞINDA KAR MARJI DÜŞÜK YATIRIMLAR"

Verçin, Şişe Cam'ın yurtiçindeki yüksek kar marjlarını eleştirerek, şirketin bu kazançları yurtdışında düşük kar marjlarıyla yatırıma yönlendirmesini şekilde eleştirerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye’nin yırtınarak yabancı yatırımcı aradığı bir dönemde Şişe Cam, gidip Amerika’da 5 milyar dolarlık yatırıma başladı. Üreteceği ürün de dünyanın en sıradan, en az katma değerli ürünleri; kârlılık da muhtemelen düşük olacaktır."

Verçin ayrıca, Şişe Cam'ın Amerika'daki yatırımında başlangıçta proje ortağı olan Ciner Grubu'nun projeden ayrıldığını ve bu ayrılıkla ilgili şüphelerini dile getirdi. "Zaten başlangıçtaki proje ortağı Ciner Grubu projeden ayrıldı, acaba niçin? Acaba ortaklıktan ayrıldığı için bir tazminat ödedi mi? Yoksa ‘hisselerimi değerinde satıyorum’ deyip, bu işten kâr ederek ayrılmış olabilir mi? Açıklasalar da öğrensek" dedi.

"YURTDIŞINDAKİ YATIRIMLAR VE ÖDÜLLER"

Şişe Cam'ın son dönemdeki faaliyetlerini de eleştiren Verçin, şirketin İtalya'ya yaptığı yatırımlar ve aldığı ödüllerle ilgili olarak, "Geçenlerde Şişe Cam Türkiye’den bir uçak dolusu işadamı, gazeteci ve ünlüyü İtalya’ya götürdü. 2006 yılından beri fiilen Şişe Cam’ın patronu (Genel Müdür, Murahhas Üye (CEO) Yönetim kurulu başkanı) Sayın Ahmet Kırman’a İtalyanlar yılın iş adamı ödülünü vermişler; misafirler de bu ödül törenine şahitlik etsin istenmiş ve hiçbir masraftan kaçınmayarak… Ben de araştırdım, acaba Sayın Ahmet Kırman bu ödüle niçin layık görülmüş, diye. Ben ‘gerçek bir gerekçe’ bulamadım. Belki de İtalya’ya yaptığı yatırımlar ve aldığı makine ve teçhizatla bazı İtalyanları zengin etmiştir; İtalya ekonomisine katkı vermiştir vs." ifadelerini kullandı.

"KAMUSAL VE GRUP İÇİ KONTROL EKSİKLİĞİ"

Verçin, Şişe Cam'ın yurtdışı yatırım harcamalarının kamusal ve grup içi kontrol ve teftişinin zor olduğunu belirterek, "Velhasıl Şişe Cam ilk defa bir ‘çiftlik’ haline dönüşmüyor fakat son dönemler bir efsane. Yurtdışı yatırım harcamalarında kamusal ve grup içi kontrol ve teftiş çok zor olduğu için Şişe Cam parça parça tüyüyor. Şimdilik bu kadar." şeklinde konuştu.

 


YORUMLAR

Yorum Yaz
Bu habere daha önce yorum yapan olmadı.
Şimdi ilk yorumu sen yaz.!
ARŞİV
GAZETE MANŞETLERİ
KARİKATÜR KÖŞESİ
ANKETLER
Seçili anket bulunmamaktadır
Bu ankete toplam kişi katıldı.