Tek Gazetesi - Haber Sitesi - Son Dakika Haberleri

Sayfa Adresi : https://www.tekgazetesi.com/haber-detay/7708_plaj-isletmeleriyle-vatandaslar-arasinda-sahil-muc

GÜNDEM

Tümü

Plaj işletmeleriyle vatandaşlar arasında sahil mücadelesi: Şezlong kiralamak 2 bin TL

(20 Gün, 6 Saat önce) 30 İzlenme 0 Yorum
Datça'daki plajlarda yapılan özelleştirmeler sonucunda şezlong kiralama ücretleri 500 TL'den başlayıp 2 bin TL'ye kadar çıkarak halkın denize ücretsiz erişim hakkını kısıtlıyor. İşletmeler tarafından kapatılan plajlar, halkın dar alanlarda denize girmesine ve özgürce sahil keyfi yapmasına engel oluyor.

Özelleştirilen plajlarda günlük şezlong kiralama bedelleri 500 TL’den başlayarak 2 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Kısa Dalga'nın haberine göre, Ege kıyılarındaki plajlar da dahil olmak üzere Türkiye'deki birçok plaj, halkın ücretsiz kullanımına kapatılarak ihalelerle özel işletmelere devredildi.

Datça'da Palamutbükü, Ovabükü, Hayıtbükü, Kargı ve ilçe merkezindeki plajlar da bu özelleştirmelerden nasibini aldı. Bu plajların çoğu işletmeler tarafından kapatılmış durumda ve halk, dar alanlardan denize girmeye çalışıyor.

BirGün'den Berkay Sağol'un haberine göre, Datça merkezde yer alan ve mavi bayraklı olan Hastane Altı Plajı, halkın en rahat denize girebildiği alanlardan biri. Burada, kıyıyı işgal eden işletme sayısı az, ancak Datça'nın geri kalan plajları için durum farklı. Kumluk Plajı’ndaki işletmeler gündüzleri masalarını geri çekse de sahili tamamen boşaltmıyor. Taşlık Plajı ise tamamen işletmeler tarafından işgal edilmiş durumda.

Yaklaşık 400 metre uzunluğundaki Taşlık Plajı'nda halkın denize girebileceği alan sadece 50 metre. Kargı Koyu’nda da neredeyse tüm alan işletmelerin şezlonglarıyla dolmuş durumda, sadece küçük bir kısım halk plajı olarak ayrılmış. Ovabükü ve Hayıtbükü’nde de benzer şekilde, kıyılar halka kapanmış ve sadece küçük alanlar halk plajı olarak kullanılabiliyor.

Palamutbükü sahilinde durum daha da kötü. 1,5 kilometrelik sahilin neredeyse tamamı işgal edilmiş ve denize girecek alan 100 metreye kadar düşmüş. Sahilde sandalyesiyle denize girmeye çalışan bir vatandaş, her yıl halkın denize girebileceği alanların azaldığını ve bazı alanların tamamen kapatıldığını belirtti.

'YEREL YÖNETİMLERİN KONTROLÜNE BIRAKILMALI'

Şezlongsuz Datça İnisiyatifi’nden Yılmaz Baykut, Datça’daki sahil bandının sadece yüzde 5-10'luk kısmının halkın kullanımına açık olduğunu, geri kalanının ise işletmeler tarafından işgal edildiğini söyledi. Baykut, plajlarda tahtadan platformlar kurularak şezlongların denizin içine kadar sokulduğunu ve bu platformların çürüme riski taşıdığı için hayati tehlike oluşturduğunu belirtti. Ayrıca, kıyıların yerel yönetimlerin kontrolüne bırakılması gerektiğini savundu.

Yerel yönetimlerin kıyıları kontrol etmeleri ve temizliğini sağlamaları gerektiğini belirten Baykut, belediyelerin bazen bu durumu kendilerine göre çevirip para kazanma amacına yöneldiklerini de dile getirdi. Bu hızla devam eden işgallerin, halkın evlerinin önünden veya bir ön sokaktan denize giremeyecek duruma gelmesine yol açacağını vurguladı.

 


YORUMLAR

Yorum Yaz
Bu habere daha önce yorum yapan olmadı.
Şimdi ilk yorumu sen yaz.!
ARŞİV
GAZETE MANŞETLERİ
KARİKATÜR KÖŞESİ
ANKETLER
Seçili anket bulunmamaktadır
Bu ankete toplam kişi katıldı.