Tek Gazetesi - Haber Sitesi - Son Dakika Haberleri

Sayfa Adresi : https://www.tekgazetesi.com/haber-detay/7766_secim-oncesi-verilen-sozler-unutuldu-depremzede-ha

GÜNDEM

Tümü

Seçim öncesi verilen sözler unutuldu: Depremzede hala enkaz altında

(13 Gün, 19 Saat önce) 27 İzlenme 0 Yorum
6 Şubat depremlerinin ardından yaşamları ‘enkaza dönen’ çaresizlik içindeki afetzedelere ‘Bir yıl içinde konutlar tamamlanıp teslim edilecek’ sözü verildi. Ancak bu ümitle sandığa giden vatandaş seçimin ardından vaatler unutulunca bir kez daha yıkıldı. Her yüz anahtardan yalnızca 12’si teslim edildi. Üstüne kira yardımı da kaldırılınca ikinci afeti yaşayan mağdurlar isyan etti: Sesimizin duyulması için daha başımıza ne gelmesi gerekiyor.

ENKAZLAR ARASINDA YAPILAN MİTİNGLERDE KONUT VAADİ VERİLDİ

Kahramanmaraş depremlerinde 50 bin insanımızın can vermesi 85 milyonu yasa boğdu. En büyük acıyla sarsılan afetzedeler ise kendilerini bir yaşam mücadelesinin içinde buldu. Barınmadan, suya ve gıdaya erişime kadar pek çok sorun yaşandı. Hükümet ise seçim öncesi deprem konutlarının hızla tamamlanarak hak sahiplerine teslim edileceğini duyurdu. Molozlar arasında yapılan mitinglerde temsili temel atma törenleri yapıldı. Ancak bir yılın sonunda mağduriyetler giderilemedi.

'OYU ALDIKTAN SONRA DEPREMZEDENİN SORUNU GÜNDEMDEN DÜŞTÜ'

Depremzedeler “3 aydır anahtar yok. 6 kişi konteynerde yaşayarak bekliyoruz” dedi. Depremden en çok etkilenen illerden biri olan Malatya’da konteynerkent sakinleriyle bir araya gelen CHP lideri de iktidarın 10 ilde de verdiği sözleri tutmadığını savundu. En büyük sıkıntının barınma olduğuna dikkat çeken Özel, seçimden sonra deprem bölgesinin iktidarın gündeminden düştüğünü söyledi. Ana muhalefet lideri “Oyu bana verin 1 yılda evlerinizi teslim edeceğim dedi ama 100 evden sadece 12’si teslim edilmiş” dedi.

BİR YILDIR KONTEYNERDA YAŞAM!

Malatya’daki Konteyner Kent’te yaşama tutunmaya çalışan afetzedeler, bir yıldır başlarını sokacakları ev beklediklerini belirtti. Konteynerkentte kalanların çok büyük çoğunluğunun ihtiyaç sahibi kiracılar olduğunu anlatan depremzedeler sıkıntılarını “Devlet bizi hak sahibi olarak görmüyor. Önce ev sahipleri diyorlar. Bizim niye hakkımız olmasın” sözleriyle dile getirdi.

DEPREMZEDE YİNE UNUTULDU

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından geride kalanlara ‘Bir yıl içinde konutlar tamamlanıp teslim edilecek’ sözü verildi ancak vatandaşlar seçim sonrası mağdur edildi. Her yüz anahtardan yalnızca 12’si teslim edildi. Bu ay da kira yardımı son kez verildi. Seslerinin duyulmamasından yakınan afetzedenin şu an en büyük sıkıntısı, barınma sorunu.

Tarihler 6 Şubat 2023’ü gösterdiğinde Türkiye, dünya tarihine geçen depremlerle yıkıldı. Merkez üsleri Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7,8 ve 7,5 büyüklüklerindeki 9 saat arayla meydana gelen iki depremde, resmî rakamlara göre en az 53 bin 537 kişi can verdi, 122 binden fazla kişi yaralandı. Zaman içinde 45 binden fazla artçı sarsıntı gerçekleşti. 11 şehirde toplam 518 bin konut yıkıldı veya ağır hasar aldı. 2 milyonu aşkın vatandaş, evinden olurken 5 milyon kişi farklı illere göç edip kendine yeni hayat kurdu.

MAĞDURİYET SÜRÜYOR

Hayatta kalanlar, aradan geçen 1,5 yılda türlü zorluklarla mücadele ediyor. Barınmadan, suya ve gıdaya erişime kadar pek çok sorun halen devam ediyor. Hükümet, seçim öncesi deprem konutlarının hızla tamamlanarak hak sahiplerine teslim edileceğini duyurdu. Molozlar arasında yapılan mitinglerde temsili temel atma törenleri yapıldı. Ancak mağduriyetler giderilemedi. Şu ana dek 100 evden sadece 12’si teslim edildi. Seçimin ardından depremzede unutuldu, bu ay da son defa kira yardımında bulunuldu.

ÇALIŞAMAYAN VAR

Depremden etkilenen kentler arasında yer alan Malatya’da Rönesans Konteyner Kenti’ni ziyaret eden CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bir dokundu bin ah işitti. Bir depremzede kurada kendisine ev çıktığını belirterek “3 aydır giremiyorum. Ev bitmiş, anahtar yok. Bekliyoruz. 6 kişiyiz, konteynere sığamıyoruz” dedi. 10 saat enkaz altında kalan depremzede Esra “Tedavi sürecimiz İstanbul’da geçti. Ağabeyimin sağ ayağı ampute, sol ayağının kasları ve sinirleri alındı. Benim de sol ayağımdakiler... Bileğimden aşağısında his yok. 1.5 yıl oldu. Sürekli ameliyatlara giriyorum. Beden Eğitimi öğretmenliği 4. sınıf öğrencisiyim. Bu saatten sonra hiçbir şey yapamam bacağımla ilgili. Meslek hayatım bitti” ifadelerini kullandı.

ÇOĞU KİRACI DURUMDA

Otizmli bir çocuğun annesi olan bir başka afetzede şöyle konuştu: “Bizler çocuklarımızın çalışmasını, dinlenme ve mama evlerinin olmasını istiyoruz. Hiç kimse sözünü tutmuyor. Sıkıntımız büyük. Herkes geliyor, söz veriyor gidiyor.” Bir mağdur vatandaş da yaşadıklarını şöyle anlattı: “Konteyner sakinleri olarak yüzde 70’imiz kiracı ya da ihtiyaç sahibi olan insanlarız. Devletimizin yapmış olduğu TOKİ’lerden hiçbir şekilde hak sahibi olmadığımız için faydalanamıyoruz. ‘Öncelikle ev sahipleri ‘diyorlar. Benim de evim yıkıldı, eşyalarım gitti. Kiracıların da canları gitti. Bizim niye hakkımız olmasın? Şu konteyneri bile zorla verdiler.” 12 saat enkaz altında kalan 24 yaşındaki depremzede ise “2-3 ay boyunca Elazığ’da, İstanbul’da yoksulluk içinde yaşadık. Çalışmak, hayata tutunmak zorundayım. Bu yaşta hayata küsmememiz lazım. Yardım değil sadece iş istiyorum. Ay sonu eve para getireyim bana yeter” diye konuştu.

'SİZİ KİMSEYE EZDİRMEYİZ'

Malatya’da afetzedelerle buluşan CHP lideri Özel “Depremden en çok etkilenen 4-5 ilimizde durum birbirinden farklı değil. 8 kişi, bir konteynerin içinde kalır mı? Afet bölgesi oy alana kadar gündemdeydi” diye konuştu.

Hafta sonunu Malatya’da geçiren CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Rönesans Konteyner Kenti ziyaretinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Özel “Deprem bölgesinde değişen bir şey gördünüz mü, sıkıntılar devam ediyor mu?” sorusuna “Depremden en çok etkilenen 4-5 ilimizde durum birbirinden farklı değil. 10 ilde de verilen sözler tutulmadı. En büyük sıkıntı barınma sorunu. İnsanların barınma problemi olmasa diğer sorunlarına el atılabilir. Az önce bir ablamız söyledi. Malatya’daki bütün özel çocuklar burada kalıyormuş. Ailesiyle birlikte 60-70 özel çocuk var. Onların ayrı bir yere mutlaka alınması gerekiyor. Devleti yönetenler bu konuda üstlerine düşeni yapsalar çok daha doğru olacak. ‘Oyu bana verin. 1 sene sonra evlerinizi teslim edeceğim’ dediler. Şu ana kadar Türkiye’de 100 evden 12’si teslim edilmiş. Malatya’da 100 evden 7’si... 93 kişi ya çadırda ya konteynerde kalıyor. 8 kişi, bir konteynerin içinde kalır mı?” cevabını verdi.

HAKSIZLIK DOLU

İktidar tarafından verilen sözler tutulmadığını vurgulayan Özel “Deprem bölgesi oy alana kadar gündemdeydi. Oyu aldıktan sonra maalesef gündemlerinden düşürdüler. Biz bu konuyu gündeme getirmeye devam edeceğiz. Rezerv alan sorunu var. Belirsizlik sorunu var. Hangi birini anlatsam bilmiyorum. Bu belirsizliğin ortadan kalkması lazım. Buradaki insanların çığlığını Türkiye’ye duyuracağız” dedi. Depremzedeler için bu ay son kez kira yardımı yapıldığını da işaret eden CHP lideri, şöyle devam etti: “Orta hasarlıların yıkılacağını söylediler. Herkes kapısını penceresini satıp kendisine katık yaptı. Şimdi yıkılmayacağını söylüyorlar. Büyük bir belirsizlik ve haksızlık var. Bu ay son kez kira yardımı yapıyorlar. Türkiye’nin en büyük direnişini kira yardımı için başlatacağım. Kimseye depremzedeyi ezdirmeyiz.”

AFETZEDENİN KUĞULU PARK’TA ADALET NÖBETİ

6 Şubat depremlerinde Antakya Fuat Koku Sitesi’nde annesini, kız kardeşini, ağabeyini ve dokuz aylık yeğenini kaybeden Döne Kaya, 8 hafta önce başlattığı ‘Adalet Nöbeti’ne bu kez Ankara Kuğulu Park’ta devam etti. Bütün sorumluların cezalandırılmasını talep eden Kaya “Biz sadece müteahhidin sorumlu olmasını istemiyoruz. Tek suçlunun o olmadığını biliyoruz. O izinleri veren bütün kamu personelinin yargılanmasını istiyoruz. Çünkü o personeller, deprem bölgesinde hâlâ aynı binaların tekrardan dikilmesi için imza atıyor. Hatay, 8. depremini yaşadı. Yarın 9’uncu da olabilir. Biz tekrar ölmek istemiyoruz. Merhum kız kardeşim, polis memuru olarak bölgeye gitti. Devlet, kendi çalışanını bile kurtarmadı. Herkese sesleniyorum; lütfen deprem davalarını takip edelim ve hep birlikte adalet isteyelim. 6 Şubat’ta gördük ki, 99 depremlerinden ders çıkarmamışız” diye konuştu.

 


YORUMLAR

Yorum Yaz
Bu habere daha önce yorum yapan olmadı.
Şimdi ilk yorumu sen yaz.!
ARŞİV
GAZETE MANŞETLERİ
KARİKATÜR KÖŞESİ
ANKETLER
Seçili anket bulunmamaktadır
Bu ankete toplam kişi katıldı.