Tek Gazetesi - Haber Sitesi - Son Dakika Haberleri

Sayfa Adresi : https://www.tekgazetesi.com/haber-detay/7969_suudi-arabistan-g7-ulkelerini-rusya-icin-tehdit-et

DÜNYA

Tümü

Suudi Arabistan G7 ülkelerini Rusya için tehdit etti iddiası: Mal varlıklarına el koyarsanız kendi ayağınıza sıkarsınız

(28 Gün, 2 Saat önce) 38 İzlenme 0 Yorum
Suudi Arabistan'ın, G7 ülkelerine Rusya'nın dondurulmuş varlıklarına el koymaları halinde Avrupa borç varlıklarını satma tehdidinde bulunduğu iddia edildi.

Konuyla ilgili Bloomberg haber ajansına konuşan kaynaklar, Suudi Arabistan'ın, bu yılın başlarında G7 ülkelerini, Rusya'nın yaklaşık 300 milyar dolarlık dondurulmuş varlıklarına el koyma kararı almaları durumunda bazı Avrupa borç varlıklarını satabilecekleri konusunda uyardığını ileri sürdü. Krallığın maliye bakanlığı, G7 mevkidaşlarına bu fikre karşı olduğunu iletti. Bloomberg'de yer alan habere göre, bu durum bazı kaynaklar tarafından örtülü bir tehdit olarak değerlendirildi. Özellikle Fransız hazinesi tarafından ihraç edilen borçların hedef alınabileceği belirtildi.

 

Mayıs ve haziran aylarında G7, Rus merkez bankasının fonlarına ilişkin farklı seçenekleri değerlendirdi. ABD ve İngiltere'nin daha cesur adımlar atma yönündeki baskılarına rağmen, grup sonunda varlıklara doğrudan el koymaktan kaçınarak elde edilen kârı kendi haline bırakma kararı aldı. Avrupa üyesi bazı ülkeler, euro’ya zarar verebileceği endişesiyle bu fikre karşı çıktı. Suudi Arabistan'ın tutumunun, G7 ülkelerinin bu konudaki isteksizliğini etkilediği öne sürüldü.

TEHDİT İDDİALARINA YANIT

Suudi maliye bakanlığı, böyle bir tehditte bulunmadıklarını belirtti. Bakanlık, "G7 ve diğerleriyle ilişkilerimiz karşılıklı saygıya dayanıyor ve küresel büyümeyi teşvik eden ve uluslararası finans sisteminin direncini arttıran tüm konuları görüşmeye devam ediyoruz" ifadelerini kullandı. Bir Suudi yetkili ise, hükümetin tarzının bu tür tehditlerde bulunmak olmadığını ancak G7 üyelerine olası sonuçları özetlediklerini söyledi.

KENDİ ÇIKARI İÇİN Mİ YOKSA RUSYA İÇİN Mİ YAPIYOR?

Suudi Arabistan'ın bu hamlesinin arkasında kendi çıkarlarının mı yoksa Rusya ile dayanışmanın mı olduğu belirsizliğini koruyor. Riyad ve Moskova, Ukrayna’nın işgali sonrası yakın ilişkilerini sürdürmekte ve birlikte OPEC+ petrol üreticileri karteline liderlik etmekte. Aynı zamanda, Suudi hükümeti Ukrayna ile de bağlar kurmuş ve Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, geçen ay Veliaht Prens Muhammed bin Salman ile görüşmek üzere krallığa gitmişti.

 


YORUMLAR

Yorum Yaz
Bu habere daha önce yorum yapan olmadı.
Şimdi ilk yorumu sen yaz.!
ARŞİV
GAZETE MANŞETLERİ
KARİKATÜR KÖŞESİ
ANKETLER
Seçili anket bulunmamaktadır
Bu ankete toplam kişi katıldı.