Yaklaşık 2 milyon Suriyeli sivil, ülkede savaş başladıktan sonra Azez ile Cerablus kentleri arasındaki bölgelerde oluşturulan çadır kentlerde yaşamaya başladı. Türkiye'ye yakın olması sebebiyle Türk sivil toplum kuruluşlarının da yardımlarıyla yaşamlarını zor koşullar altında sürdüren Suriyeliler, son olarak birçok şehrin rejimden kurtarılmasıyla evlerine dönmeye başladı.
TÜRKİYE'NİN 1 KİLOMETRE UZAĞINDAKİ ÇADIR KENTLER TERK EDİLİYOR
Türkiye sınırına 1 kilometre mesafede Halep’e bağlı Azez ilçesinin Succu bölgesinde bulunan ve 15 gün öncesine kadar binlerce çadırın bulunduğu alanlarda kalan on binlerce Suriyeli aile, muhalif grupların şehirlerde kontrolü sağlamasının ardından evlerinin yolunu tuttu.
Kendi ülkesinde göçmen olan Suriyeliler, Esad rejiminin devrilmesinin ardından çadırlarını ve içindeki eşyalarını toplayıp kamyonetlere yükleyerek Halep, Şam, Hama, Humus ve farklı bölgelerdeki evlerine yeniden dönmeye başladı.
'1 YIL SONRA BU ÇADIRLARIN HİÇBİRİNİ GÖRMEYECEĞİZ'
Bölgede faaliyet gösteren İnsani Yardım Vakfı (İHH) görevlilerinden Yakup Alaca, "Burası Türkiye sınırına yakın ve ilk kurulan kamp olan Babüsselam kampı. İnsanlar buraya sığında kendi imkânlarıyla çadır kentler kurdular, yaşam mücadelesi verdiler. Son süreçte yaşanan gelişmelerle birlikte insanlar artık çadırlardan çıkmaya ve yıllardır uzak kaldıkları evlerine doğru bir iç göç başladı. Ama hala bu bölgede 200 binden fazla insan çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor.” ifadelerini kullandı.
Alaca, "Bu çadır kentlerin 6 ay sonra ya da 1 yıl sonra hiçbirini göremeyeceğiz. Burada kalan aileler şu anda evlerinin durumunu kontrol ediyor. Genellikle savaş sırasında evi yıkılanlar hala kamplarda yaşıyor. Bu insanlar da evleri inşa ettikten sonra kendi şehirlerine dönecekler” dedi.