Alman otomotiv devi Volkswagen, Almanya’daki fabrikalarındaki kapasite fazlasını azaltmak ve maliyetlerini düşürmek amacıyla 35 bin kişiyi işten çıkarma ve üretim kapasitesini önemli ölçüde düşürme kararı aldı. Bu karar, 70 saat süren zorlu görüşmelerin ardından, şirketin iş konseyi ve Almanya’nın en büyük işçi sendikası IG Metall ile sağlanan bir anlaşma ile netleşti.
KAPASİTE VE İŞ GÜCÜ PLANLARI
Anlaşmaya göre, Volkswagen’in Almanya’daki teknik üretim kapasitesi 700 bin araç azaltılacak. Ancak, 2030 yılına kadar kalan çalışanlara iş güvencesi sağlanacağı açıklandı. Şirket, bu önlemlerle birlikte yıllık yaklaşık 15 milyar avro tasarruf hedefliyor.
- Dresden Fabrikası: Araç üretimi 2025 yılı sonunda tamamen durdurulacak.
- Osnabrück Fabrikası: Satışa çıkarılacak.
- Wolfsburg: Şirketin ana fabrikasındaki dört montaj hattından ikisi kapatılacak ve 4 bin kişi işten çıkarılacak.
MAAŞLAR VE ÇALIŞMA KOŞULLARI
Anlaşma kapsamında çalışanların ücretlerine yönelik yeni düzenlemeler de dikkat çekiyor:
- Toplu ücret artışları dört yıl boyunca dondurulacak, bazı ikramiyeler kaldırılacak veya azaltılacak.
- %5’lik maaş artışı, doğrudan çalışanların hesaplarına değil, esnek çalışma saatlerini finanse edecek bir fona aktarılacak.
IG METALL: "KIRMIZI ÇİZGİLERE SADIK KALINDI"
IG Metall Sendikası, anlaşmayı olumlu bir uzlaşma olarak değerlendirerek şu açıklamada bulundu:
"Fabrika kapatılmayacak, toplu işten çıkarmalar olmayacak ve toplu sözleşmede uzun vadeli kesintiler yapılmayacak. Bu, hem çalışanlar hem de şirket için sürdürülebilir bir çözümdür."
Sendika ve Volkswagen İşçi Konseyi, fabrikaların kapatılmasına ve toplu işten çıkarmalara karşı duruşlarını koruduklarını defalarca dile getirmişti.
ZORLU GÖRÜŞMELERİN ARDINDAN GELEN ANLAŞMA
Volkswagen, eylül ayından bu yana süren görüşmelerde, Çinli üreticilerle rekabet, Avrupa’daki düşen talep ve elektrikli araçlara geçiş sürecindeki beklenenden düşük benimsenme oranları nedeniyle maliyet düşürme planlarını savunmuştu.
Volkswagen CEO’su Oliver Blume, alınan kararların zor ama gerekli olduğunu vurguladı:
"Bu önlemlerle maliyetler, kapasiteler ve tesisler açısından geleceğe yönelik belirleyici bir rota çizdik. Artık geleceğimizi başarıyla şekillendirebilecek bir konumdayız."
Volkswagen İş Konseyi Başkanı Daniela Cavallo ise, anlaşmanın çalışanlar açısından dengeli olduğunu belirtti:
"Hiçbir lokasyon kapatılmayacak, kimse operasyonel nedenlerle işten çıkarılmayacak. Uzun vadeli iş güvencesi sağlanırken, bazı mali tavizler de geleceği güvence altına almak için kabul edildi."
ÇALIŞANLARDAN BÜYÜK PROTESTO
Anlaşma öncesinde Volkswagen çalışanları, maliyet düşürme planlarını protesto etmek için şirket tarihinin en büyük grevlerinden ikisini gerçekleştirmişti. Çalışanlar, maaş artışlarının dondurulması ve ikramiyelerin kaldırılmasına karşı tepkilerini dile getirmişti.