Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni düzenlemelerle, konut kredisi işlemleri artık şubeye gitme ve ıslak imza zorunluluğu olmaksızın elektronik ortamda gerçekleştirilebilecek. Uygulama Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yeni düzenlemeler, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da ekim ayında yapılan değişikliklere uyum sağlamak amacıyla hayata geçirildi. Bu kapsamda, mesafeli sözleşmelere yönelik uygulamalar geliştirilirken, konut finansmanı ve tüketici kredisi sözleşmelerinde önemli değişiklikler yapıldı.
Tüketicilere artık şubeye gitmeden ve ıslak imza gerekmeden uzaktan iletişim araçlarıyla kredi başvurusunda bulunma ve kredi kullanımını tamamlama imkânı sunuldu. Böylece krediye erişim süreci kolaylaştırılarak tüketicilerin zamandan tasarruf etmesi hedefleniyor. Ayrıca, bu adım sayesinde sözleşme süreçlerinde kullanılan dokümanların azaltılması ve çevre dostu uygulamaların teşvik edilmesi de planlanıyor.
HANGİ HİZMETLER ELEKTRONİK ORTAMA TAŞINIYOR?
Düzenlemelerle birlikte bireysel ihtiyaç ve konut kredileri başta olmak üzere, finansal hizmetlerin önemli bir kısmı dijital platformlara taşındı. Daha önce yazılı başvuru gerektiren işlemler artık uzaktan iletişim araçlarıyla yapılabilecek. Bunun yanı sıra tüketicilerin, elektronik ortamda sigorta, bireysel emeklilik ve ödeme gibi diğer bankacılık hizmetlerine yönelik işlemleri de kolaylaştırıldı.
TÜKETİCİLERE DAHA FAZLA BİLGİLENDİRME VE HAK KORUMASI
Yeni düzenlemeler, tüketicilerin hak arama yollarında daha iyi bilgilendirilmesini de amaçlıyor. Özellikle tüketici mahkemelerinde görülen uyuşmazlıklarda, dava açılmadan önce ara bulucuya başvurulmasının dava şartı haline getirilmesiyle birlikte, sözleşme içeriklerinde tüketicilerin haklarını nasıl kullanacaklarına dair bilgilere yer verilmesi zorunlu hale geldi.
Bundan böyle, elektronik ortamda gerçekleştirilen finansal işlemler ve sözleşmelerde tüketiciler, hakem heyetlerine veya ara buluculara nasıl başvuracakları konusunda açıkça bilgilendirilecek. Bu uygulamanın, tüketicilerin hak kaybı yaşamasını önlemesi ve uyuşmazlıkların çözüm süreçlerini hızlandırması bekleniyor.